29 Şubat 2008 Cuma

Biraz da Teknik.

SAHA STANDARTLARI


Futbol sahasının UEFA tarafından tavsiye edilen ebatları belirlidir. 85x105 metre ölçülerinde olan sahanın dışına doğru taşan 1.5 metrelik aynı zeminli alan bulunmalıdır. Tasarlanması gereken kısım ise tam da bu ölçülerin dışında, farklı malzemeden yapılan güvenlik bandı ile belirlenen tribünlerin sahaya yakınlığıdır. Aynı zamanda bu güvenlik bandının genişliği tribünlerin eğimini belirleyen en önemli etmenlerden biridir. 


Eğimi belirleyen diğer etmen, herkesin göz hizasından çekilen taç çizgisi ve topun high ball shot'larda çıktığı en yüksek nokta çizgileridir. Bir insanın gözünden hemen arka sırasındaki insanın gözüne olan dik mesafe için ise iki standart vardır. bunlar: C 15 ve C 30. Eğimin yüksek olduğu yerlerde ise bu mesafenin 50-60 cm ye çıkabildiğini görebiliyoruz. 


Tribünleri oluşturan öndökümlü malzemelerde,  standart genişlik normal alanlarda 80 ise, en alt , en üst basamaklar ile VIP tribününde 120 cmdir. Koltuklar genelde kapanan tarzda olup, VIP ve basın tribünleri ile localar farklılık gösterebilir. 


 

SİRKÜLASYON 

Temelde dört ayrı tip kullanıcının sirkülasyonu ve bunların segregasyonu çok önemlidir. Basın, futbolcu, VIP ile normal seyirci tamamiyle birbirinden ayrılmalıdır.


 Soyunma Odaları

4 adet soyunma odası bulunmalıdır.  Bu soyunma odaları, masaj odası, ısınma alanı ve hatta özel banyo gibi konfor öğelerine sahip olabilir. 


Futbol takımı, stada girdiğinde, ilk karşılaştığı mixed zonedur( basın ve futbolcuların beraber olduğu alan),  sonrasında takımlar kendi soyunma odalarına ayrılırlar. Daha sonrasında ise sahaya hemen çıkmadan önce çıkış koridorunda hakemler ve iki takımın futbolcuları aynı yerde birleşir ve sahaya çıkarlar. 



Tribünler

Her tribün için ayrı giriş noktaları tasarlanması gerekiyor, bu giriş noktalarından sonra yatay sirkülasyon dışında dikey sirkülasyon da gerekli. 


Tek, ya da dört değişik noktada güvenlikten geçip, kapısını seçip kapısına göre concourse- oradan da çeşitli merdivenler yardımıyla istediği kota. 

Bütün dikey sirkülasyonu binanın dışarısında çözmek mümkün. merdivenler cephenin elemanı durumunda. 


Engelliler için belirli bir yüzdeyle alan ayrılması gerekiyor, her tribün ve her alanda. Belirli bir alan oluşturmak.  Genelde çıkılan kotta, direkt olarak alan ayrılıyor. 


VIP LOUNGES

Firma lounge odaları.  Almanya örneğinde 52 Business Lounge, bunun dışında bireysel kiralanan lounge’lar, VIP tribününde bireysel koltuk da kiralanıyor. 

VIPlerin otopark alanları da belli. İyi kurgulanması, iyi planlanması gereken ayrıntılar. 


İlkyardım odası, tuvaletler, yeme içme, boş alanların dükkan alanları olarak değerlendirilmesi. 

VIP alanları. 
Artık sadece 90 dakika değil, önce ve sonrasındaki aktiviteler ile sosyal bir olay halinde. 

BASIN TRİBÜNÜ
200 tane basın elemanı için koltuk bulunmalıdır. Bunlar 100ü yazılı ve 100 ü yazısız olarak ayrılır. 

KABUK*ÖRTÜ
Stadyumun temel sorunu bu noktada örtü. Ya örtü çatıda kalacak, ya bütünlüklü bir örtü olacak. 

Arsenal ve Olimpiyat Stadyumu cepheye inmeyen kabuklara sahip. Camp Nou'nun yeni projesi, Allianz Arena ise bütüncül. 

Hiç yorum yok: